Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Keks herbaciany

dodany 28.09.2010 10:21 przez Jurasek

nazwa oryg.: Ciasto z herbatą

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Inne

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
250 g bakali
1 filiżanka zimnej, mocno zaparzonej herbaty ( może być smakowa, ja dodałem dilmah mandarynkową)
1 szklanka cukru brązowego
3 szklanki mąki krupczatki
3 jajka
szczypta cynamonu i rozdrobnionych goździków
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Do miski należy wlać herbatę, potem dodajcie jaja bakalie i cukier. Zostawcie mieszankę na noc. Na drugi dzień dodajcie mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i ubitą pianę z białek oraz szczyptę przypraw. Wymieszać dokładnie. Przelejcie do formy i pieczcie godzinę w temperaturze 170 stopni C.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl