Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Kawówka

dodany 30.09.2008 14:17 przez minutka

rodzaj dania: napoje alkoholowe

kuchnia: Inne

trudność: łatwe

Składniki:
szklanka kawy z 2-3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
szklanka wody
0,5 laski wanilii
1,5 szklanki cukru
szklanka spirytusu 90%

Przygotowanie:
Do termosa 0,75 l wlać szklankę kawy (może być też z ekspresu). Zagotować wodę z laską wanilii (znajomy uznał, że może być też cukier waniliowy), dosypać cukier, a gdy się rozpuści, wlać do termosa z kawą. Zamknąć termos i odstawić na 6 godzin. Potem przelać do dużej butelki i zalać szklanką spirytusu. Zakorkować. Pozostawić na 10 dni w ciemnym miejscu, mieszając zawartość kilka razy dziennie. Po tym czasie kawówkę można przelać przez filtr do mniejszych butelek.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl