Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Karkówka ze Śliwkami

dodany 22.04.2011 12:54 przez Shandri

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Inne

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
0.5 kg karkówki (karczku wieprzowego)
250 g suszonych śliwek
olej
sól
pieprz
czosnek w proszku
przyprawa curry

Przygotowanie:
Bardzo proste i pyszne danie

Mięso kroimy na plastry (jak na bitki), rozkładamy je i każdy kawałek posypujemy kolejno: solą, pieprzem i czosnkiem po obu stronach. Tak posypane mięso odstawiamy do lodówki na około godzinkę żeby przeszło przyprawami. Dno naczynia żaroodpornego polewamy lekko olejem i układamy warstwę karkówki, obsypujemy ją przyprawą curry i układamy po 3 - 4 śliwki na każdym kawałku. Warstwę polewamy lekko olejem i układamy kolejną (powtarzamy czynności z pierwszej warstwy). Na ostatniej warstwie, kończymy polewając olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem godzinkę lub trochę dłużej. Podczas pieczenia co jakiś czas należy podlewać mięso, aby nie było suche. Gdy będzie już miękkie i kruche, wyciągamy z piekarnika.

Podajemy z ziemniaczkami i najlepiej marynowaną papryką lub jakąkolwiek marynowaną sałatką oraz z ziemniakami.

Smacznego.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl