Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Kapuśniak z czerwoną fasoląKapuśniak z czerwoną fasolą

dodany 02.12.2013 18:38 przez Czary Mary Gary

nazwa oryg.: Zupa kapuściana z czerwoną fasolą

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Kuchnia meksykańska

trudność: łatwe

Składniki:
mięso z kością na wywar (karczek, szynka lub kawałek wołowiny)
1/3 główki białej kapusty
duży por
średnia cebula
marchewka
2 szklanki pomidorów ze słoika
2 łyżki przecieru
2 łyżki papryki sambal oelek (lub innej kwaśnej pasty)
duża łyżka słodkiej papryki
łyżeczka chili
puszka czerwonej kukurydzy
2 ząbki czosnku
łyżka ziaren pieprzu
liść laurowy
łyżeczka mielonego kminku
3 łyżki oliwy
łyżka cukru

Przygotowanie:
Mięso zalewamy około 2 litrami wody, dodajemy pieprz, sól, liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu. Właściwie zioła powinniśmy dodać kiedy mięso zakipi, ponieważ będziemy zdejmować pianę i łatwo wówczas wyłowić zioła.

Po około 40 minutach od momentu zakipienia, dorzucamy pokrojone wszystkie warzywa oprócz cebuli. Cebulę drobno kroimy i smażymy na oliwie na złoty kolor.
Po 20 minutach, do gotujących się warzyw dodajemy pomidory i przecier, paprykę słodką i chilli oraz sambal oelek. Mieszamy, po kolejnych 20 minutach dodajemy fasolkę, wcześniej wyławiając mięso.
Dodajemy cukier. Mięso, kiedy trochę ostygnie, oddzielamy od kości i dzielimy na włókna. Wrzucamy z powrotem do garnka. Na końcu dodajemy smażoną cebulę i doprawiamy do smaku.
Sycąca zupa jest gotowa!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl