Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Köfte z mielonej wołowiny z tabouleh i sosem kebab - gyros

dodany 29.06.2015 17:52 przez Anna Ewa Maria

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia turecka

liczba osób: 1

trudność: łatwe

Składniki:
Köfte:
150 g mielonej wołowiny
2 łyżki gęstego jogurtu
1 mała posiekana cebula
1 ząbek czosnku posiekanego
1 łyżka bułki tartej
1 płaska łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki sumaku
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanej mięty
sól, pieprz

Tabouleh:
1 miseczka kuskusu przygotowanego wg przepisu na opakowaniu
1 pokrojony w drobną kostkę pomidor
3 ogórki gruntowe obrane i pokrojone w drobną kostkę
sok z 1/2 cytryny
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanej mięty
2 - 3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
Köfte: dokładnie wymieszać wszystkie składniki, przyprawić, schłodzić. Formować kulki lub podłużne kotleciki. Smażyć na patelni grillowej ok. 2 min po każdej stronie.
Tabouleh: kuskus wymieszać z warzywami i ziołami, dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
Köfte podawać na patyczkach, na zimno lub gorąco z tabouleh i sosem. Swietnie smakuje z sosem Folwark kebab-gyros.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl