Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Jajecznica "słoneczna"

dodany 18.07.2010 19:33 przez batmanka

nazwa oryg.: Jajecznica na wędlinie z żółtym serem

rodzaj dania: inne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 1

trudność: łatwe

Składniki:
3 jajka
2 grube plastry żółtego sera
pojedyncze pętko kabanosa
pieprz
ewentualnie sól

Przygotowanie:
Kabanosa pokroić w grubsze lub cieńsze plasterki według uznania. Ser pokroić w grubą kostkę. Jajka rozmieszać w miseczce. Kto chce uzyskać łagodny smak jajecznicy, może dodać do jajek 3 łyżki mleka. Jajka przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Na patelni (najlepiej teflonowej, wtedy nie trzeba używać tłuszczu) obsmażyć plasterki kabanosa według uznania. Następnie dodać pokrojony ser, a gdy zmięknie i zacznie się rozpływać, wlać jajka i od czasu do czasu mieszając ściąć według uznania. Jajecznicę podawać z pieczywem i koniecznie z surówką z warzyw lub owoców.
Jest to danie smaczne i kaloryczne, idealne na śniadanie przed wymarszem czy wyjazdem na dłuższą wycieczkę. Jeśli wiemy, że obiad będziemy jedli późno, ilość produktów na osobę należy podwoić.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl