Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

JagnięcinaJagnięcina

dodany 03.01.2011 15:22 przez slawek.d

nazwa oryg.: Kotleciki jagnięce z kozim serem i risotto grzybowym

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 1

trudność: trudne

Składniki:
comber jagnięcy z kością 150g
ser kozi 50g
szynka parmeńska 10g
risotto 100g
podgrzybek mrożony 20g
białe wino 20ml
czerwone wino 20ml
daktyle suszone 10g
szpinak 150g
1 mała szalotka
czosnek 2 ząbki

Przygotowanie:
MIĘSO
Kotleciki jagnięce przyprawić solą i pieprzem młotkowanym, zgrillować, odstawić. Na kotleciki położyć ser kozi i każdy kotlecik oddzielnie zawinąć w szynkę parmeńską (wstawić do pieca 180 stopni na 7-10 min). Gotowe!
RISOTTO
Cebule przesmażyc na oleju i odrobinie masła, dodać grzyby, przesmażyć i zalać białym winem, wsypać ryż do risotto i zalać delikatnie wodą tak jak zwykły ryż, przyprawić solą i pieprzem. Gotowe.
SZPINAK
Przesmażyć cebulę, czosnek. Gdy będzie rumiany dodać szpinak i przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Gotowe.
SOS DAKTYLOWY
Suszone daktyle pokroić w paski wrzucić na patelnie zalać czerwonym winem, odparować, dodać szczyptę cukru do smaku oraz małą kostkę masła i odrobinę mąki dla zagęszczenia. Gotowe.
DEKORACJA WEDŁUG UZNANIA.
Smacznego

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl