Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Jabłecznik

dodany 24.02.2008 21:45 przez Majorka

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Inne

liczba osób: 8

trudność: łatwe

Składniki:
Ciasto:
8 łyżek oliwy
25 dag cukru pudru
2 całe jajka
25 dag mąki
2 łyżki wody
łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka cytrynowa
5-7 małych jabłek
powidła śliwkowe lub konfitura z wiśni

Polewa:
1/8 l śmietany
2 żółtka
2 łyżki cukru
paczka cukru waniliowego
piana z 2 białek

Przygotowanie:
Z 8 łyżek oliwy, 25 dag cukru pudru, 2 całych jajek, 25 dag mąki, 2 łyżek wody, łyżeczki proszku do pieczenia i startej skórki cytrynowej utrzeć ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną i wysypaną tartą bułką tortownicę. Obrać ze skórki 5-7 małych jabłek, wydrążyć nożem środki. Ułożyć całe jabłka na cieście i napełnić ich środki powidłami śliwkowymi lub konfiturą z wiśni. Piec ok. 60 minut w średnio gorącym piekarniku. Pod koniec pieczenia nakryć ciasto pergaminem. 1/8 l śmietany wymieszać z 2 żółtkami, 2 łyżkami cukru, paczką cukru waniliowego i pianą z 2 białek. Wyjąć ciasto z piekarnika, polać polewą i trzymać w piekarniku jeszcze 15 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl