Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Istiarskie pączki karnawałowe

dodany 22.07.2008 11:57 przez lutka

nazwa oryg.: ISTARSKE FRITULE

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia bałkańska

trudność: łatwe

Składniki:
2 jaja
2 łyżki cukru, najlepiej miałkiego, ale może być "zwykły"
drobno starta skórka z 1 cytryny
1 jogurt naturalny mały (150 g)
300 g mąki tortowej
1 mały proszek do pieczenia (ok. 15 gr)
1 twarde jabłko

olej do smażenia

Przygotowanie:
Jaja z cukrem ubić mikserem na puch. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do jajek z cukrem dodać utarte jabłka i wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać (łyżką bądź mikserem).

W głębokim rondlu rozgrzać olej. Fritule kłaść łyżeczką, formując małe pączki. Piec aż się zrumienią. Wyjąć na papierowy ręcznik, osączyć z tłuszczu i jeszcze ciepłe posypać cukrem-pudrem.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl