Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Indyk Duszony w Piwie

dodany 04.01.2011 16:44 przez horolna

nazwa oryg.: więcej naszych przepisów na www.horolna.pl/przepisy

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: trudne

Składniki:
połowa tuszki indyka
0,5 l jasnego piwa
0,5 szklanki śmietany
25 g mąki pszennej
wątróbka z indyka
15 dag pieczarek
2 cebule
3 łyżki masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Przygotowanie:
Pół tuszki indyka podzielić na porcje, osolić i popieprzyć. Umieścić w brytfance. Opiec w piekarniku bez tłuszczu, dodać pokrajane cebule. Podlać niewielką ilością wody, wrzucić usmażone na maśle pieczarki. Gdy mięso będzie wpół miękkie, dodać oczyszczone z błon, drobno posiekane wątróbki i wlać piwo. Dusić do miękkości. Przed podaniem zagęścić osoloną śmietaną wymieszaną z mąką. Podawać indyka na półmisku, polanego sosem i posypanego natką. Dodatek: ziemniaki z wody lub frytki.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl