Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Imotski tort

dodany 04.11.2007 17:12 przez lutka

nazwa oryg.: IMOTSKA TORTA

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia bałkańska

trudność: łatwe

Składniki:
ciasto: 200 g mąki, 140 g masła, 60 g cukru, jedno żółtko albo male jajko
nadzienie: 5 średnich jaj, 300 g cukru, 300 g migdałów, 30 ml likieru maraskino (jak ma być dla dzieci, bez alkoholu, to soku wiśniowego), skórka z cytryny, 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:
Zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować, włożyć do formy, uformować rant na brzegach blachy.
Przygotować nadzienie - jajka ubić z cukrem, dodać mielone migdały, likier, skórkę otartą z cytryny i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszać i wyłożyć na ciasto. Piec 45-50 min. w temp. 200 st. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, otworzyć go, ale nie wyjmować ciasta dopóki nie ostygnie.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl