Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Herbatniki migdałowe

dodany 02.08.2008 15:26 przez lolunia__

rodzaj dania: desery

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
4 białka
150 g cukru
lub orzechów laskowych
20 g mąki pszennej
20 g mąki kukurydzianej
mała torebka cukru waniliowego
szczypta startej skórki z cytryny
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
65 g masła
50 g margaryny
200 g czekolady
50 g cukru pudru
6 łyżek stołowych wody

Przygotowanie:
Białka ubić ręczni lub mikserem na sztywną pianę , podczas ubijania stopniowo dodając cukier kryształ. Łuskane orzechy lub migdały zmielić w młynku do kawy. Dodać je do ubitej piany i ostrożnie wymieszać. Wsypać mąkę kukurydzianą, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawę oraz olej. Dokładnie wyrobić ciasto. Rozgrzać piekarnik do temperatury około 180 stopni C . Płaską blachę do ciasta lub wysmarować tłuszczem, Na blachę małymi porcjami (łyżeczką) wykładać niewielkie porcje ciasta. Wstawić blachę do piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu zdjąć ciasteczka z blachy i ułożyć na papierowym ręczniku kuchennym. Kiedy ostygną, każde posmarować glazurą. Przygotować ją w następujący sposób: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (najlepiej gorzką), dodać do niej cukier puder,wodę i stale mieszając, gotować, aż powstanie gładka, jednolita masa bez grudek. Polewą posmarować wszystkie ciasteczka i odstawić do ostygnięcia.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl