Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Gulasz z Baraniny w piwie

dodany 04.01.2011 16:46 przez horolna

nazwa oryg.: Więcej przepisów na www.horolna.pl/przepisy

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: trudne

Składniki:
75-80 dag karkówki baraniej bez kości
0,5 szklanki jasnego piwa
0,5 szklanki bulionu mięsnego
50 dag cebuli
25 dag marchwi
1 średni seler
2 żabki czosnku
2 łyżeczki oregano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Umytą i osuszoną baraninę pokroić w sporej wielkości kostkę. Obrane cebule i czosnek posiekać, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę marchew i seler, podsmażyć. Włożyć mięso, oprószyć oregano, lekko podpiec. Wlać piwo i wodę, posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Dusić przez 75minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać miąższ papryki i posiekaną zieloną pietruszkę. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą i sezonową sałatką warzywną albo zieloną sałatą.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl