Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Grzaniec piwny

dodany 16.11.2009 12:53 przez mimbal

rodzaj dania: napoje alkoholowe

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 1

trudność: łatwe

Składniki:
1 piwo ½ l, dobre jest np. Królewskie, Kasztelan
1 ziarenko czarnego pieprzu
2-3 goździki
cynamon - optycznie tyle co goździków
szczypta gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki mielonego imbiru
1 strączek zielonego kardamonu
szczypta cukru waniliowego
miód 1-2 łyżki - najlepszy jest spadziowy ze spadzi iglastej, ale inny też się nada np. wielokwiatowy, gryczany; oprócz miodu można też dodać odrobinę melasy z trzciny cukrowej, trochę soku malinowego lub innego aromatycznego słodzika. Moździerz do ubicia tego wszystkiego na proszek (oprócz imbiru, jeśli jest w proszku, bo jeśli w kłączach to trzeba troszkę utrzeć na tarce), najlepiej stosować przyprawy w całości, bo mielone szybko tracą aromat.

Przygotowanie:
Wszystko po ubiciu na proszek trzeba wrzucić do garnka, zalać piwem i podgrzewać na MAŁYM ogniu, nie może się to to zagotować, bo wtedy wszystko można już tylko wylać do klopa. Jak się podgrzeje, ale nie ZAGOTUJE, dodaje się miód, na końcu, nie podczas podgrzewania i fest to to trzeba zamieszać. Rozlać najlepiej do glinianego kufla z przykrywka, jak się takowego nie ma to do glinianego czegoś tam. Jeśli ktoś jest wyjątkowym hardcoreowcem i chce się rozpuścić i poczuć mocniejszego kopa to można też do tego, już po wyłączeniu gazu, dodać jeden MAŁY kieliszek rumu ciemnego, albo brandy, tudzież koniaku. Ja osobiście wolę bez wzmocnień, ale to juz jak kto woli.

NA ZDROWIE !!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl