Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Gruszki w zalewie z MalibuGruszki w zalewie z Malibu

dodany 08.02.2010 19:35 przez KART

rodzaj dania: desery

kuchnia: Inne

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
3 gruszki koktajlowe średniej wielkości (ok 12 cm wysokości)
2 łyżki rodzynek sułtanek
1/3 szklanki jogurtu (może być bita śmietana i wtedy zamiast proszku wiórki kokosowe)
3 łyżki proszku kokosowego
likier Malibu
50 g startej białej czekolady
2 kulki lodów waniliowych
syrop klonowy - po 1 łyżce stołowej na pucharek (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Umyć i obrać gruszki, pokroić wzdłuż na części ( mniej więcej po 6 z każdej gruszki ), usunąć pestki tak, żeby nic "chrupiącego" z gruszki nie zostało. Ułożyć ćwiartki ciasno obok siebie i zalać Malibu tak, żeby likier przykrył owoce. Odstawić na 1 minut, żeby owoc nasiąknął. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Do naczynia wrzucić jogurt i ubić z proszkiem kokosowym za pomocą trzepaczki. Odcedzić rodzynki, ułożyć na dnie pucharka. Opcjonalnie zalałam je syropem klonowym, ok. łyzkę stołową na pucharek, tak żeby przykryło rodzynki. Bierzemy nasze ćwiartki gruszek i wybieramy z likieru na talerzyk (likier, w którym moczyły się gruszki użyjemy do zalania deser). Cząstki gruszki układamy pionowo w pucharkach, żeby utworzyły tulipan. W środek tulipana wkładamy kulkę lodów waniliowych ( ew.śmietankowych ). Zalewamy likierem, w którym moczyły się gruszki. Następnie całość przykrywamy jogurtem ubitym z proszkiem kokosowym i na wierzchu posypujemy startą białą czekoladą. Deser jest dość alkoholowy i może lekko rozgrzewać :-) Smacznego- mi smakowało ;-)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl