Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Golonka w piwie

dodany 21.09.2008 18:11 przez starygosciu

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
1 golonka
2 marchewki
1 pietruszka
połowa selera
1 czosnek
ziele angielskie
liść laurowy
papryka w proszku
pieprz grubo mielony
rosołek
ocet balsamiczny w kremie
sól
1 piwo jasne
1 kieliszek śliwowicy

Przygotowanie:
Golonkę marynujemy w soli, papryce, mielonym pieprzu, zmiażdżonym zielu angielskim i oliwie z oliwek. Odstawiamy na parę dobrych godzin! Warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki. Golonkę opiekamy w rondlu wraz z warzywami, po około 5 minutach zalewamy wszystko piwem i kieliszkiem śliwowicy oraz dodajemy rosołek! Wszystko gotujemy około 2,5 godziny! Po wyjęciu z rondla wkładamy golonkę do piekarnika i zapiekamy do momentu aż otrzymamy chrupiącą skórę! Sos po gotowaniu redukujemy podlewamy śmietaną kremówką i miksujemy! Do tego podajemy chrzanik musztardę i ogóreczki małosolne! Smacznego!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl