Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Filety z kurczaka z jabłkami Mariety

dodany 18.07.2007 16:57 przez marieta5

nazwa oryg.: ---

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Inne

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
-4 małe piersi z kurczaka
-paczka orzechów włoskich
-garść rodzynek
-2 duże, zielone jabłka
-szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
-1,5 łyżki oliwy
-2 łyżki masła
-kopiasta łyżeczka cukru
-szczypta cynamonu
-sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić na średnie kawałki. Smażyć na maśle. Orzechy rozdrobnić, dodać do jabłek. Dodać namoczone wcześniej rodzynki. Posypać nadzienie cukrem i cynamonem i smażyć dopóki jabłka lekko nie zmiękną. Farsz ostudzić. W tym czasie piersi z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z błon. Zrobić po boku spore kieszonki (najlepiej robić to nożyczkami), napełnić nadzieniem i spiąć wykałaczkami, bądź szpikulacami do mięsa. Rozgrzać oliwę na patelni, przysmażyć odrobinę filety z kurczaka. Rozgrzać piekarnik do 200°C i piec piersi przez 20 min. od czasu do czasu podlewając bulionem.
Po upieczeniu piersi powinny być złoto - brązowe, soczyste.
Smacznego!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl