Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Feta z ziołami marynowana w oliwie

dodany 06.06.2011 10:10 przez kucharzowaty

nazwa oryg.: FETA Z ZIOŁAMI marynowana w OLIWIE.

rodzaj dania: przekąski

kuchnia: Kuchnia grecka

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
ser feta 200g (twardy grecki nie polecam miękkiego typu apetina itp. )
3-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek (grecka extra virgin)
oregano lub z gałązkami świeżego tymianku, tylko sparzone wcześniej muszą być, jeśli maja stać więcej niż 7-10 dni (wg. jacek1f)
cytryna
pieprz kolorowy
liść laurowy
chilli
inne zioła.

Przygotowanie:
Do wyparzonego słoja wkładamy pokrojony w kostkę ser feta (200g), dodajemy 3-4 ząbki czosnku, po łyżeczce ziaren kolorowego pieprzu i oregano, liść laurowy, kilka kropel soku z cytryny. Można też dodać trochę skórki z cytryny, chili lub innych ziół - wedle upodobań. Całość zalewamy oliwą, tak by dokładnie pokryła ser. Słój zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 3-4 dni. Tak przyrządzoną fetę możemy dodać do sałatek, podać do grillowanych warzyw lub zjeść ze świeżą bagietką.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl