Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Dziuwecz

dodany 11.01.2008 14:27 przez lutka

nazwa oryg.: ĐUVEč

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia bałkańska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg cebuli
1 kg mieszanego mięsa (wieprzowina, wołowina, baranina)
10 zielonych bądż bladożółtych papryk
0,5 kg pomidorów
1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 szklanki ryżu
pęczek natki pietruszki
olej, sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę dość grubo posiekać, podsmażyć na oleju, zdjąć z ognia. Dodać do niej pokrojone w kostkę mięso i paprykę posiekaną w paseczki, obrane ze skórki i grubo posiekane pomidory i paprykę w proszku. Zalać ciepła wodą by zakryć składniki i wstawić do gorącego piekarnika. Gdy mięso będzie miękkie, dodać ryż i natkę, doprawić do smaku i dalej dusić, aż ryż zmięknie i wchłonie częśc płynu.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl