Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Domowy gulasz z kurek

dodany 03.10.2012 14:43 przez AmbasadorSmakow

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 5

trudność: trudne

Składniki:
75 dag karkówki
pół łyżeczki soli i pieprzu
2 cebule
10 dag ziemniaków
dwie łyżki oleju
ćwiartka litra bulionu mięsnego
liść laurowy
skórka z cytryny
kilka ziarenek ziela angielskiego
5 dag boczku ze słoniną
15 dag kurek mrożonych (polecam firmy Malpol)

Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki o grubości 3 cm i posypać pieprzem.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Ziemniaki obrać i utrzeć na grubej tarce.
Mięso smażyć na rozgrzanym oleju, często obracając.
Dodać cebulę, smażymy kilka minut po czym dodać ziemniaki, bulion i przyprawy.
Mięso dusić, aż będzie miękkie.
Pokroić boczek w kostkę i usmażyć na skwarki.
Kurki podsmażać przez dwie minuty, cały czas mieszając.
Wyjąć z gulaszu liść laurowy, skórkę cytryny.
Dodać podsmażone kurki i boczek, doprawić do smaku.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl