Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Domowy gulasz z kurek

dodany 02.10.2012 15:47 przez AmbasadorSmakow

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 5

trudność: trudne

Składniki:
-75 dag karkówki
-pół łyżeczki soli i pieprzu
-2 cebule
-10 dag ziemniaków
-dwie łyżki oleju
-ćwiartka litra bulionu mięsnego
-liść laurowy
-skórka z cytryny
-kilka ziarenek ziela angielskiego
-5 dag boczku ze słoniną
-15 dag kurek mrożonych Malpol
Przepis przygotowany jest z produktów należacych do klastra Leszczyńskie Smaki)

Przygotowanie:
1. Mięso pokroić na kawałki o grubości 3 cm i posypać pieprzem.
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
3. Ziemniaki obrać i utrzeć na grubej tarce.
4. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju, często obracając.
5. Dodać cebulę, smażymy kilka minut po czym dodać ziemniaki,
bulion i przyprawy.
6. Mięso dusić, aż będzie miękkie.
7. Pokroić boczek w kostkę i usmażyć na skwarki.
8. Kurki podsmażać przez dwie minuty, cały czas mieszając.
9.Wyjąć z gulaszu liść laurowy, skórkę cytryny.
10. Dodać podsmażone kurki i boczek, doprawić do smaku.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl