Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Domowy chlebek ciabatta

dodany 24.04.2009 09:29 przez migotka333

rodzaj dania: dania wegetariańskie

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 5

trudność: łatwe

Składniki:
375g mąki tortowej
20g drożdży
łyżeczka soli
60ml oliwy z oliwek
50g suszonych pomidorów marynowanych w oleju
50g oliwek bez pestek
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego rozmarynu
łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, zrób wgłębienie. Drożdże rozpuść w 150 ml ciepłej wody, wlej do mąki, obsyp dookoła mąką, odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Do rozczynu, dodaj oliwę, łyżeczkę soli. Wyrób. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Pomidory i oliwki osącz, pokrój. Dodaj do ciasta razem z ziołami. Zagnieć. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ciasto zagnieć. Przełóż do formy (mały kwadrat) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30 minut. Po upieczeniu ostudź i pokrój na kawałki. Przed podaniem podpiecz na grillu.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl