Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Dla początkujących kurczak w sosie śmietanowo - cebulowym

dodany 11.05.2011 08:35 przez Jaan

nazwa oryg.: Kurczak w sosie śmietanowo - cebulowym

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
Dwie piersi z kurczaka, 3 duże pojemniki śmietany, 3 saszetki zupy cebulowej KNORR.

W swojej kuchni jak ognia unikam gotowych produktów torebkowych, jednak ten przepis jest wyjątkiem. Efekt jest tak niesamowity, że jakoś przebolewam gotowy produkt.

Przygotowanie:
Piersi kroimy w kotlety i bardzo delikatnie rozbijamy lub nie, w zależności od tego czy chcemy grubsze czy cieńsze kawałki mięsa. Mięso układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Do miski nalewamy całość śmietany i wsypujemy wszystkie zupy cebulowe. Porządnie mieszamy i zalewamy mięso. Do piekarnika na jakieś 30 min... generalnie aż mięso w środku będzie gotowe. Wystarczy dźgnąć widelcem, aby wiedzieć. Podawać najlepiej z ryżem lub ziemniakami. Do tego białe wino półsłodkie. Przepis ten, był moim pierwszym przepisem, jaki kiedykolwiek zrobiłem i z czystego sentymentu, dodaję go do bazy przepisów.

p.s.
Przepis nie jest mojego autorstwa, więc bardzo dziękuję osobie, która mi go pokazała.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl