Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Dalmatyńska blitva

dodany 22.07.2008 12:18 przez lutka

nazwa oryg.: BLITVA

rodzaj dania: dania wegetariańskie

kuchnia: Kuchnia bałkańska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 kg buraka liściowego (boćwiny), ewentualnie szpinaku w liściach lub botwinki
3-5 dużych ząbków czosnku
sok z pół cytryny
oliwa
sól

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Boćwinę (szpinak) płuczemy i kroimy. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Gotujemy razem w małej ilości osolonej wody aż ziemniaki będą miękkie. Odlewamy nadmiar wody, dodajemy sok z cytryny i oliwę (ok. 2 łyżki), mieszamy i podajemy. Świetne jako dodatek do potraw z grilla - przede wszystkim ryb oraz owoców morza.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl