Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

czipsy z Conga

dodany 12.02.2013 19:05 przez the magda

rodzaj dania: inne

kuchnia: Kuchnia afrykańska

trudność: łatwe

Składniki:
mąka z tapioki
magi
kostka rosołowa lub wywar
vegeta
maggi
curry, lub inna ulubiona przyprawa
olej do smażenia
folia plastikowa

Przygotowanie:
Ugotować z mąki z tapioki wywaru i przypraw gęsty kisiel, taki że trudno mieszać łyżką.Musi być naprawdę gęsty . Robić małe kuleczki i na posmarowanej olejem folii rozwałkowywać na cieniutko, najlepiej to robić przykrywając druga posmarowana folią. Te placuszki wysuszyć w piekarniku lub w lecie w pełnym słońcu aż wyjdzie coś w rodzaju listka żelatyny. Rozgrzać olej wrzucać na bardzo gorący olej, placuszki z wielkim sykiem pęcznieją na coś w rodzaju czipsów krewetkowych orientalnych tylko ze 3-4 razy zwiększają objętość i bardzo się puszą w różne kształty. Smaży się dosłownie chwilkę. Jeść trzeba na gorąco bo wtedy to jest pycha. Dobre jest w tym że samemu dobrać można przyprawy i smak tych chrupek. Te czipsy nie wchłaniają w ogóle oleju to też w nich dobre.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl