Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Czeska zupa czosnkowaCzeska zupa czosnkowa

dodany 19.06.2007 16:04 przez kuchosz

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Kuchnia czeska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
1 cebula
2 jajka
1 łyżka oleju
4 ząbki czosnku
1 kostka bulionu wołowego (lub litr domowego rosołu)
1 mały okrągły bochenek chleba
sucha przyprawa do potraw typu VEGETA
sól
1 litr wody
zielona pietruszka

Przygotowanie:
Odkrój wierzch chleba i wybierz miękisz. Cebulę i posiekany czosnek zeszklij na oleju. Wlej litr wody, gdy zacznie wrzeć, włóż kostkę bulionową. Przypraw solą i suchą przyprawą do potraw. Dodaj kilka łyżek miękiszu chleba, wbij jajka. Zupę od razu zmiksuj, aby jajka się nie ścięły.

Podawaj w małych wydrążonych chlebkach. Zupę posyp zieloną pietruszką.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl