Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Cycki murzynki

dodany 01.08.2007 11:15 przez Szpilka

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: trudne

Składniki:
1 szklanka surowego maku
1 szklanka kokosu
6 białek
¾ szklanki cukru pudru
Łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
6 żółtek
Szklanka cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mleka (troszkę więcej)
1 kostka masła
opakowanie biszkoptów (okrągłych)
rodzynki
czekolada

Poncz
zaparzona herbata
3-4 łyżeczki cukru
rum

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać mak i kokos i delikatnie wymieszać łyżką. Ubite białka przelać do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blachy. Wstawić do piekarnika ustawionego na 180ºC i piec przez około 40 min.
Następnie żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gdy masa nabierze zwartej gęstej konsystencji i będzie nam trudno mieszać dolewamy odrobinę mleka aż stanie się trochę rzadsze. Resztę mleka gotujemy. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy żółtka i ciągle mieszamy aż uzyskamy konsystencję budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia.Upieczone białka nakłuwamy widelcem, i polewamy ponczem. Gdy budyń wystygnie dodajemy po trochę do masła i ucieramy w makutrze i tak do końca. Do masy dodajemy owoce - banany lub jakiekolwiek inne owoce według uznania i gustu. Następnie masę przekładamy na nasz spód. Biszkopty moczymy w pączu i układamy na naszym placku. U góry nacinamy i wkładamy rodzynki. Na końcu polewamy czekoladą i wkładamy do lodówki na 1-2h aż czekolada zgęstnieje. (Zamiast biszkoptów można również na wierzch dać owoce i zalać galaretką, smakuje równie dobrze, jednak zmienia to już pierwotny wygląd ciasta.)
Smaczego :)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl