Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Curry z kurczaka na ostro

dodany 10.03.2007 13:19 przez Edi

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia indyjska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
1 paczka mieszanki warzywnej (najlepiej Złota Mieszanka - ziemniaki, kukurydza itd)
1/2 l śmietany (najlepiej 18%)
pół torebki przyprawy chili
pół torebki mieszanki pięciu pieprzów
2 - 3 łyżki przyprawy garam masala
3 łyżki curry (nada piękny kolor)
1 płaska łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka cynamonu
sól i pieprz według uznania

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki (wielkość wedle uznania). Potem odsączamy. W międzyczasie przygotowujemy marynatę.
Olej wlewamy do szklanki, dodajemy zmielone chili, garam masalę, mieszankę pięciu pieprzów, curry, imbir, cynamon, sól i pieprz. Porządnie mieszamy.
Kurczaka przekładamy do miseczki, zalewamy marynatą, mieszamy, tak, żeby cały był obtoczony w przyprawach i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby mięso przeszło przyprawami.
Następnego dnia rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej kurczaka. Nie dodajemy już oleju, gdyż jest on w marynacie - danie byłoby zbyt tłuste. Na innej patelni podsmażamy mieszankę warzywną - doprawiamy odrobiną soli. Kiedy kurczak jest już gotowy, i warzywa są miękkie łączymy je (na którejkolwiek patelni) i grzejąc dalej na małym ogniu dodajemy śmietanę. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 minut ciągle mieszając. Opcjonalnie można dodać jedną lub dwie posiekane papryczki chili (bez nasion).
Podajemy z ryżem i (najlepiej) z mango lassi (łagodzi działanie chili).

Smacznego

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl