Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Ciasto poroweCiasto porowe

dodany 09.08.2007 13:25 przez grumko

rodzaj dania: zapiekanki

kuchnia: Kuchnia grecka

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
1/2 kg porów
1 woreczek ryżu
1/2 litra mleka
125 ml jogurtu naturalnego
3 jajka
1/2 kg sera feta
1/4 kg sera kafalograviera
1/2 filiżanki masła
1/4 oliwy
1 łyżeczka soli

Ciasto
1/2 kg mąki
3 łyżki stołowe oleju
1 łyżka stołowa octu winnego
sól i woda

Przygotowanie:
Siekamy pora. Ryż gotujemy do miękkości wg instrukcji na opakowaniu i odcedzamy. Do naczynia wkładamy posiekanego pora, jogurt, mleko, masło i oliwę. Wbijamy jajka. Dodajemy oba gatunki sera, i ryż - wszystko starannie mieszamy. Mieszamy ze sobą mąkę, olej oraz ocet winny - wody dodajemy tyle, aby uzyskać gładką konsystencję ciasta. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich wałkujemy. Smarujemy masłem naczynie żaroodporne. Na spód kładziemy jedną rozwałkowaną część ciasta, a na niej rozprowadzamy 1/3 masy porowej. Powtarzamy do momentu aż całość przykryjemy ostatnią warstwą ciasta. Na wierzch kładziemy kawałeczki masła i całość zapiekamy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez godzinę lub do momentu uzyskania ładnie spieczonej skórki.
Smacznego!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl