Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Ciasto orzechowe bez mąki

dodany 11.03.2010 16:09 przez patra

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Inne

trudność: łatwe

Składniki:
150g migdałów obranych ze skórki ( całych )
ok. 100g orzechów włoskich
pół kostki masła
100g cukru
ok. 6 jajek

Przygotowanie:
Migdały i orzechy zmiksować na proszek i przesypać do miski. Do miksera następnie włożyć ok. pół kostki masła (wcześniej wyjęte z lodówki, ale też nie za miękkie) i 100 g cukru i zmiksować aż masa zrobi się jednolita i biała. Włożyć do tego żółtka (ok. 6 sztuk, ale wkładać pojedynczo). Po zmiksowaniu wlać tę masę do orzechów i migdałów i razem wszystko wymieszać. Z 6 białek ubić gęstą, puszystą pianę (z dodatkiem niewielkiej ilości soli - lepiej się ubije). Ubite białka dołożyć do masy i delikatnie wymieszać ciasto.
Przygotowane ciasto wlać do formy tortowej (włożyć do niej posmarowany tłuszczem np. masło papier do pieczenia).
Ciasto piec w piekarniku wcześniej nagrzanym do 180 stopni C, 45 minut. Gotowe! i Smacznego!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl