Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Ciasto marmurkowe

dodany 13.04.2007 17:45 przez Bakergirl

nazwa oryg.: MARBLE CAKE

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Inne

liczba osób: 8

trudność: łatwe

Składniki:
-175g miękkiego masła
-175g cukru
-3 rozkłócone jajka
-150g przesianej mąki pszennej
-1.5 łyżeczki proszku do pieczenia (pdp)
-25g przesianego kakao w proszku
-5-6 łyżek stołowych soku pomarańczoweg
-skórka starta z jednej pomarańczy

Przygotowanie:
W dużej misce elektrycznym mikserem ręcznym ucierać na puszystą masę masło z cukrem. Stopniowo wlewać jajka, cały czas ucierając masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać ciasto. Połowę przełożyć do drugiej miski. Do jednej z misek wsypać kakao, wlać połowę soku pomarańczowego i ostrożnie wymieszać. Do drugiej miski wsypać skórkę pomarańczową, wlać resztę soku i ostrożnie wymieszać. Tortownicę z kominem o średnicy 25 cm, posmarować cienko tłuszczem i nakładać na przemian obie masy po jednej łyżce. Następnie przeciągnąć szpikulcem przez środek ciasta, aby uzyskać ciekawy efekt. Piec przez 30-35 minut w 180 st.C.

Smacznego

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl