Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Ciasto kajmakoweCiasto kajmakowe

dodany 04.01.2013 21:06 przez JulaKula

nazwa oryg.: Ciasto toffi

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: łatwe

Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- pół kostki margaryny

Z wymienionych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki.

Przygotowanie:
Placki przełożyć bitą śmietaną (2 szt. - śmietana kremówka 30%, 200ml, do której dodajemy pół szklanki cukru oraz 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w pół szklanki gorącego mleka - zanim dodamy do śmietany, schłodzić). Na pierwszy placek nakładamy bitą śmietanę, następnie kładziemy na nią drugi placek, na którym równomiernie rozprowadzamy masę krówkową o smaku kajmakowym - najlepiej Bakalland.

Wierzch posypujemy płatkami migdałów (uprzednio podrumienimy je na patelni) lub chrupiącymi orzechami włoskimi (np. Bakalland).

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl