Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Ciasteczka owocowe

dodany 09.07.2008 18:36 przez lolunia__

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 12

trudność: łatwe

Składniki:
600 g mąki
250 g masła
3-4 surowe żółtka
1/2 szkl. śmietany
skórka z jednej cytryny
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie
owoce ze słoika lub konfitury

Piana
3-4 białka
200 g cukru pudru
cukier waniliowy

Przygotowanie:
Posiekać nożem miękkie masło z mąką pszenną i sodą oczyszczoną. żółtka utrzeć z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny na gładką masę,dodać śmietanę. Wyrabiać ciasto ,stopniowo dodając mąkę z masłem i sodą. Jeśli wyjdzie za gęste można dodać 2-3 łyżki wody i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem rozwałkować dość cienko,nakłuć widelcem i okrągłą foremką lub za pomocą szklanki wyciąć krążki.
Rozgrzać piekarnik do temp ok 240 stopni C. Płaską blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć krążki ciasta. Upiec do lekkiego zrumienienia i pozostawić na blasze. Z białek, cukru pudru i cukru waniliowego ubić mikserem sztywną pianę. Szprycą cukierniczą wycisnąć pianę na krążki ciasteczek, środki pozostawiając wolne. Jeszcze raz wstawić na chwilkę do piekarnika aż piana się zapiecze i lekko zarumieni. Przed podaniem do środka każdego ciasteczka włożyć owoce z kompotu, np: wiśnie lub dowolne konfitury.

SMACZNEGO.!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl