Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Chorwacki plaster kukurydziany

dodany 04.11.2007 17:15 przez lutka

nazwa oryg.: BAZLAMAčA

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia bałkańska

trudność: łatwe

Składniki:
1 l mleka
4 jaja
120 g cukru
skorka z cytryny
sól
500 g mąki kukurydzianej
5 łyżek oleju

do przemazania - 200 ml kwaśnej śmietany, 150 g marmolady z mieszanych owocow

Przygotowanie:
Do mleka dodać po kolei pozostałe składniki, cały czas mieszając. Wylać masę do blachy posmarowanej wcześniej olejem i nagrzanej w piekarniku. Piec ok 50 min w temp. 200 st. Przed końcem pieczenia zalać śmietaną i jeszcze chwilę zapiekać. Gorące ciasto posmarować marmoladą.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl