Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Chłodnik litewskiChłodnik litewski

dodany 05.06.2012 23:47 przez chefgregor

rodzaj dania: inne

kuchnia: Kuchnia litewska

liczba osób: 10

trudność: łatwe

Składniki:
2 pęczki botwinki
1 zielony ogórek
6 szt. rzodkiewki
1,2 l jogurtu naturalnego
1 pęczek młodego szczypiorki
1 pęczek pietruszki
1 słoiczek koncentratu buraczanego
5 jaj ugotowanych

Przygotowanie:
Botwinkę myjemy, odcinamy buraka jeśli jest i drobno ją siekamy. Następnie parzymy ją w wodzie z octem i solą. Gdy botwinka będzie miękka to ją odcedzamy.
Ogórka i rzodkiewkę trzemy na grubych oczkach na tarce. Dodajemy posiekany szczypior i koperek. Mieszamy z jogurtem. Dodajemy ostudzoną botwinkę. Dolewamy koncentratu buraczanego i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy pieprzem i cukrem.
Podajemy nasz chłodnik z jajkiem. Smacznego

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl