Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

CHLEB NA PODPIWKU

dodany 01.11.2013 14:47 przez corngold

nazwa oryg.: CHLEB NA ZAKWASIE

rodzaj dania: inne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 4

trudność: trudne

Składniki:
Składniki na żurek na bazie podpiwka-
Zakwas - 3 dag
Mąka żytnia - 4 dag
Podpiwek ( napój) 0.18 L

Składniki na ciasto-
Żurek na podpiwku - 25 dag
Mąka pszenna typ 750 - 43 dag
Mąka żytnia typ 720 - 22 dag
Podpiwek - 0.23 L
Drożdże świeże - 1 dag
Sól kamienna - 0.7 dag

Przygotowanie:
Trochę wstępnych informacji.
Zalecam pozyskanie zakwasu z pobliskiej piekarni, ponieważ potrzebna jest niewielka ilość, poza tym właściwa jakość tego zakwasu. (nie mylić podpiwka z napojem "kwas chlebowy")
Podpiwek można samemu przyrządzić z suchej mieszanki dostępnej na allegro, lub gotowy kupić, lecz jest drogi.
Wyprodukowanie chleba na bazie podpiwka jest zdecydowanie trudniejszym zadaniem, jednak wyśmienite efekty smakowe i zdrowotne rekompensują poczyniony wysiłek. Wiem o czym piszę, ponieważ jestem autorem pomysłu.
Proponuję poczytać o właściwościach zdrowotnych podpiwka w google, na przykład podpiwka Warmińskiego. Efekty uzyskane w wyniku zastosowania podpiwka do produkcji chleba zamiast wody, skłoniły nas do zgłoszenia pomysłu celem opatentowania, wynikiem czego, ma już miejsce ochrona patentowa pomysłu. Ochrona ta obejmuje zastosowanie podpiwka do wszelkiego rodzaju ciast.
Opis technologiczny.
Żurek zamieszać z podanych składników do jednolitej rzadkiej konsystencji. Ważne jest, żeby po zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również w temperaturze pokojowej w celu dojrzewania. Dojrzały żurek zamieszać z pozostałymi składnikami na ciasto do sztywnej jednolitej gęstej konsystencji ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min, wszystko nadal w temp pokojowej.
Dobrze jest przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym.
Po wyrośnięciu zbić ciasto zaciągając boki na górę w celu pozbycia się z ciasta powietrza przesypując mąką , żeby się nie kleiło do rąk i uformować okrągły bochenek, można również uformować wzdłużnie i lekko ponacinać. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min. w zależności od temperatury otoczenia. Przed włożeniem do piekarnika dobrze jest zwilżyć wierzchnią warstwę wodą pędzelkiem. Piec około 50 min. w temp. 210 °C. Dla urozmaicenia jako dodatki można zastosować różne ziarna, podobnie jak w chlebach wyprodukowanych na bazie wody.
Można zastosować do chleba większą proporcję mąki żytniej, jednak trzeba przy tym pamiętać o stosunku ilości żurku do ilości użytej mąki żytniej, czyli o tyle trzeba zwiększyć ilość żurku.
Ewentualne pytania można zadać na e-maila: [email protected]
Życzę smacznego

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl