Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Chilli Con Carne

dodany 26.06.2010 14:59 przez hagal

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia meksykańska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
pierś z kurczaka
jedna puszka koncentratu pomidorowego Pudliszki (70g)
2 garści papryczek chilli
szczypiorek
przyprawy (pieprz, papryka i sól)
cztery pomidory

Przygotowanie:
Kroimy drobno szczypior i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię, a następnie pieczemy przez jakieś 3 czy 4 minuty na największym ogniu. Następnie do miksera wrzucamy pokrojone na ćwiartki 4 pomidory (pokroić na ćwiartki, żeby łatwo się miksowały) i puszkę koncentratu pomidorowego. Potem odkrajamy papryczkom chilli główkę i siekamy je na kawałki i dorzucamy do miksera. To doprawiamy odrobiną pieprzu i soli i miksujemy, aż zrobimy z tych składników sos. Następnie kroimy pierś z kurczak na kawałeczki i ostro doprawiamy. Przyprawy podane w składnikach. Mięso podpiekamy na patelni, a gdy się już zarumieni przesypujemy je razem z sosem do wspólnego garnka i gotujemy przez 20 min na średnim ogniu. Gdy skończymy gotować, przelewamy do miski lub na talerz i posypujemy podpieczonym szczypiorkiem.

Bon apetitte!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl