Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Cataplana - narodowe danie jednogarnkowe

dodany 18.01.2014 10:56 przez arek12300

nazwa oryg.: Cataplana

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Kuchnia portugalska

liczba osób: 8

trudność: łatwe

Składniki:
2 kg dowolnych ryb morskich
1 kg dowolnych skorupiaków (oczyszczonych)
6 pomidorów
2 zielone papryki
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
200 ml białego wina (vinho verde)
czerwona papryczka chili
2 listki laurowe
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ryby oczyścić, umyć, osuszyć. Pomidory pozbawić skóry, pokroić na sporę kawałki. Paprykę oczyścić, wyjąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cebule i czosnek obrać, pokroić w plasterki. Oliwę rozgrzać, poddusić cebulę, czosnek, pomidory i paprykę. Zalać winem, dodać liście laurowe i pokrojoną papryczkę chili, dusić około 10 minut. Ryby podzielić na spore kawałki, dodać do warzyw razem ze skorupiakami. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, podawać z bułeczką.

Cataplana to nie tyle nazwa potrawy, ile naczynia, w którym się ją przyrządza. Zazwyczaj jest miedziane, przypomina otwartą muszlę i ma szczelne zamknięcie. Dzięki temu wszystko gotuje się bardzo szybko i zachowuje soczystość. Być może to tradycyjny pierwowzór współczesnego szybkowaru. Jeśli nie mamy naczynia typu cataplana, można wykorzystać szczelnie przykrywaną żeliwną patelnię.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl