Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Cafe Borgia

dodany 24.04.2007 12:04 przez kluko

rodzaj dania: napoje bezalkoholowe

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
tabliczka czekolady (może być gorzka lub mleczna)
2 szklanki śmietany
śmietana kremówka
cukier wanilinowy
odrobina gorzkiego kakao do posypania

Przygotowanie:
Śmietanę wlać do garnka i zagotować. Rozpuścić w niej czekoladę. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem wanilinowym. Przełożyć do szprycy do dekoracji ciasta. Zagotować wodę. Do wysokich szklanek wsypać po 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zalać odrobiną wrzątku (tak by kawa się rozpuściła). Do szklanek z kawą dolać czekoladę rozpuszczoną w śmietanie, na wierzch wycisnąć śmietanę kremówkę i posypać odrobiną kakao.

Porada
Gdy ktoś bardzo lubi czekoladę, zamiast jednej tablczki może dodać dwie. Jednak kawa jest wtedy bardzo słodka.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl