Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Butter chicken masala

dodany 12.04.2007 10:58 przez Edi

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia indyjska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
500 g mięsa z piersi kurczaka
100 g cebuli
120 g pomidorów (mogą być z puszki)
10 migdałów (albo orzechy nerkowce lub 20 g maku)
1/4 szklanki wody
olej
łyżeczka gęstej śmietany
15 g przyprawy do butter chicken masala (można kupić w sklepach z indyjską żywnością) albo pomieszać: kolendrę, chilli, sól, czarny pieprz, sproszkowany imbir, szafran indyjski, goździki, sproszkowany czosnek (mało), anyżek, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Migdały (albo nerkowce lub mak) zetrzeć na miazgę i dodać do nich wodę. Wymieszać na jednolitą pastę. Z cebuli zrobić pastę (najlepiej rozdrabniać w blenderze do uzyskania jednolitej masy). Na patelni zagrzać olej i usmażyć na nim kurczaka pokrojonego w kawałki razem z pastą cebulową jakieś 10 minut co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło). Dodać pomidory (posiekane na drobno, bez skórek) i pastę z migdałów. Na koniec dodać przyprawy i jeszcze podsmażać przez 2-3 minuty.

Podawać w miseczce z łyżeczką śmietany na wierzchu i ryżem na oddzielnym talerzu.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl