Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Brownie z kremem z mascarpone

dodany 24.03.2011 16:52 przez flavourousfood.wordpress.com

rodzaj dania: desery

kuchnia: Inne

trudność: łatwe

Składniki:
Spód (Brownie):
2 tabliczki czekolady min. 60%
1 tabliczka białej czekolady
kilka garści orzechów włoskich (jeśli kupujecie na wagę dokładnie sprawdźcie, czy nie ma w nich żadnych skorupek)
170 g drobnego cukru
4 jajka lekko roztrzepane w miseczce
140 g mąki pszennej
200 g masła w temp. pokojowej

opcjonalnie:
sól morska gruboziarnista(1,5 łyżeczki)
1 tabliczka białej czekolady

Przygotowanie:
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej - w dużym garnku zagotować wodę, czekoladę włożyć do miski, którą należy położyć na garnku z gotującą się wodą tak, żeby woda nie dotykała dna miski. Delikatnie mieszać czekoladę, aż zupełnie się rozpuści. Masło zmiksować, następnie powoli wlewać ostudzoną czekoladę, jajka, cukier i mąkę. W momencie, gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy orzechy, pokruszoną białą czekoladę i sól morską.
Masę wlewamy do formy o wymiarach około 25×35 cm, wysmarowanej odrobiną oleju i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 20 minut. Ciasto musi być wilgotne w środku. Formę wyjąć z piekarnika i odstawić na 30 minut do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem, a następnie miksujemy serek mascarpone powoli dolewając ostudzoną wcześniej żelatynę. Mieszamy delikatnie bitą śmietanę z mascarpone i wykładamy masę na ostudzone ciasto. Odstawiamy do lodówki ,aż masa śmietankowa zupełnie stężeje (najlepiej na całą noc). Kroimy na małe prostokąty lub kwadraty.
http://flavourousfood.wordpress.com/

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl