Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Brodetto

dodany 22.07.2008 12:29 przez lutka

nazwa oryg.: BRUDET

rodzaj dania: dania z ryb

kuchnia: Kuchnia bałkańska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
1,25 kg różnych ryb (morskich) i owoców morza
4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 łyżki płatków czerwonego pieprzu
1 duża cebula
1 pęczek pietruszki
2 pokrojone pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu winnego
sól

Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać w dużym rondlu. Wrzucić cebulę posiekaną w grubszą kostkę, zeszklić, następnie dodać pieprz, posiekany drobno czosnek i koncentrat. W międzyczasie pokroić ryby i owoce morza na równe kawałki. Na cebuli z przyprawami układać warstwowo ryby, zaczynając od tych, które mają najbardziej zwarte mięso, na wierzch kładziemy kalmary i małże lub inne owoce morza. Dodajemy pomidory i posiekaną pietruszkę. Przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy pod przykryciem około godziny.

Podajemy na ciepło z polentą, ryżem lub makaronem.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl