Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Bośniacki gar

dodany 11.01.2008 14:36 przez lutka

nazwa oryg.: BOSANSKI LONAC

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia bałkańska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg wołowiny
0.3 l białego wina
0,5 kg ziemniaków
po 150 g białej kapusty, cebuli, marchwi, selera i pietruszki
2 pomidory
2 papryki
2-3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1-2 liście laurowe
8-10 ziaren pieprzu
3 goździki
sól

Przygotowanie:
Mięso pokroić w dość dużą kostkę, cebulę i pomidory w plasterki, paprykę w paski, ziemniaki w kostkę, a pozostałe warzywa w cienkie talarki. W żaroodpornym garnku bądź brytfance układać warstwami mięso i warzywa - pierwsza i ostatnia warstwa ma być z ziemniaków i pomidorów. Podać wino i przyprawy, dolać wody na 3 palce poniżej krawędzi garnka, przykryć folią aluminiową bądź szczelną pokrywką. Gotować na bardzo wolnym ogniu min. 3 godziny.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl