Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Boeuf Stroganow

dodany 08.06.2010 17:03 przez igiełka

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia rosyjska

liczba osób: 8

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg mięsa z udźca cielęcego
1 pokrojoną w plasterki zielona paprykę
2 łyżeczki papryki
220 g pieczarek pokrojonych w plasterki
1/4 szklanki oleju
1 pokrojoną łodygę selera naciowego
1 cebulę pokrojoną w plasterki
1/3 szklanki mąki
1 szklankę wywaru wołowego (bulionik wołowy w kostce jest wystarczający)
3/4 szklanki sherry (powiem tak: "raczej nie powinno się o niej zapominać")
2 łyżki sosu Worcester (do kupienia w każdym większym supermarkecie - a przy okazji
polecam to jako źródło zakupów większości produktów "egzotycznych" w polskiej kuchni)
2 łyżki musztardy
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
1 szklanka kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Żeby Stroganow był Strogonowem potrzeba jednak troszkę więcej składników a niżeli same mięso, pieczarki i trzy kawałki papryki.

Wszystkie składniki są podane w ilościach "mniej więcej", więc nie należy się zbytnio przejmować drobnymi odchyleniami. Jak już wszystko zgromadziliśmy zaczynamy od pokrojenia mięsa w paseczki i przyrumienienia go na oleju i maśle. Do tego wrzucamy wszystkie warzywa i dusimy je do miękkości. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy jakieś 2 minuty. Teraz wlewamy wywar wołowy, sherry, sos Worcaster, musztardę, przecier pomidorowy i przyprawy (papryka, pieprz, sól, tymianek i 1 liść laurowy). Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy jakąś godzinę, no może godzinę z ćwiarteczką. Po tym czasie okazuje się, iż mamy w garnku prawdziwy Boeuf Stroganow, którym zaraz po przygotowaniu polewamy makaron i podajemy wygłodniałym gościom.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl