Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Biały sos ze świeżych prawdziwków

dodany 13.03.2011 08:54 przez davidsta

rodzaj dania: sosy

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
250 gram świeżych lub mrożonych prawdziwków
bulion grzybowy 250 ml(np. rosół aromatyzowany suszonymi grzybami)
250 ml mleka
3 łyżki oliwy
łyżka masła
gałązka rozmarynu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo utartej
1/2 łyżeczki suszonych ziół (np. prowansalskich)
świeżo zmielony pieprz
sól

Przygotowanie:
Grzyby kroimy w paski i podsmażamy na oliwie pod koniec dodając masło, przyprawiając pieprzem, gałką i solą. Następnie podgrzewany bulion, dodajemy usmażone grzyby, rozmaryn i gotujemy 20 minut. Po tym czasie dolewamy mleko, dodajemy suszone zioła i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut. Na koniec zagęszczamy sos (mąka, etc..) do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl