Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Beef Wellington pie - ciastko z wołowiną

dodany 08.05.2011 14:22 przez wholesome-cook

nazwa oryg.: Mini beef Wellington pies, maple greens

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia australijska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
2 cienkie placki mrożonego ciasta francuskiego
4 x 90 g steki poledwicy wołowej
8 pieczarek, pokrojonych w plasterki
2 łyżki sosu mysliwskiego w proszku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła + ekstra
świeżo zmielony czarny pieprz
4 liscie szałwii

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C (425F, znak gazu 7). Rozgrzej masło na patelni, aż sie spieni. Dodaj pieczarki, dopraw pieprzem i wymieszaj. Smaż aż się lekko zrumienią. Dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Zmiksuj lub pokroj drobno pieczarkiaz utworzy sie grubozairnista pasta. Dodaj sos w proszku i wymieszaj.
Rozmroź 2 arkusze ciasta francuskiego lub rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm i rozkrój na pokrój na 4 równe kwadraty. Nakładaj czubate łyżeczki pasty grzybowej na stek, rozprowadzić do krawędzi i naciśnij w dół tak, żeby pasta sie trzymala. Umieść każdy stek na środku każdego kwadratu. Nałóż drugą czubatą łyżeczkę na górze steka. Przykryj steki pozostałymi kwadratami ciasta francuskiego i naciśnij mocno do uszczelniania jak najbliżej do mięsa.
Korzystajac z miseczki lub dużej szklanki wytnij z ciasta kółka. Usuń nadmiar ciasta. Posmaruj stopionym masłem, przyklej liść szałwii tak, aby trzymał się na wierzchu każdego koła i wciśnij krawędzie dookola widelcem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 220 stopni C, a kolejne 5 minut w temperaturze 180 stopni C ( 350F, znak gazu 4). Podawaj z fasolką, groszkiem konserwowym i smazona cukinia z okrasa z tartej bulki.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl