Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Bandzwoły białe

dodany 15.03.2011 10:12 przez Xbella18x

rodzaj dania: inne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 8

trudność: łatwe

Składniki:
2 kg ziemniaków
40 dag mąki ziemniaczanej
30 dag fasoli białej
1 cebula
0,3 dag smalcu do podsmażenia cebuli
15 dag boczku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać przepuścić przez praskę. Cebulki pokroić w drobna kostkę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Fasolę namoczyć ugotować zmielić przez maszynkę dodać cebulę przysmażoną, doprawic do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie ciasta:
Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, sól. Wyrobić ciasto zrobić wałek pociąć, a następnie zrobić kulki. Nadziewać farszem uformuować owalne badzwoły. Gotować ok. 7,8 min w dużej ilości osolonej wody. Polać umażonym boczkiem.
KL.I"KU"

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl