Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Babka makowa

dodany 28.11.2009 01:38 przez lilotw

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: łatwe

Składniki:
masło lub margaryna 0,5 kostki
cukier puder 8 łyżek,
jajko 1 szt
żółtko 1 szt
mąka pszenna 1 szklanka
mleko 3 łyżki
kakao 3 łyżki
mak 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat migdałowy 1 wg. uznania
lukier 1 opakowanie

Przygotowanie:
Masło, cukier puder, jajko i żółtko zmiksować. Dodać mąkę, aromat, proszek do pieczenia i mleko. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak. Składniki wymieszać. Małą foremkę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasta wlewać na przemian do formy. Piec 45 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić i wyjąć z formy. Babkę polukrować. Smacznego i wesołych świąt.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl