Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Arabski ryż

dodany 12.03.2008 15:41 przez FIGA

rodzaj dania: inne

kuchnia: Kuchnia arabska

trudność: łatwe

Składniki:
Ryż 2 szklanki
Sól do smaku
masło
olej lub oliwa
woda

Przygotowanie:
Rozgrzać w garnku 5 łyżek oliwy i łyżkę masła. Ryż kilkakrotnie przepłukać pod zimną wodą na sicie. Wsypać około 1/2 szklanki ryżu. Podprażyć na zloty kolor. Doprawić solą.
Wsypać resztę ryżu. Zalać wodą, tak, aby lekko przykrywała ryż, gotować na małym ogniu około 7 min. pod przykrywką. Wyłączyć gaz, garnek przykryć ściereczką i odczekać okolo 10 min.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl