Farfalle z sosem pomidorowym i mozzarellą

Farfalle z sosem pomidorowym i mozzarellą
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Po prostu po włosku (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
5

Przygotowanie:

Składniki:
Makaron:
400 g mąki typu 00
4 duże jajka
szczypta soli
drobna kaszka kukurydziana lub manna, do posypania tacy

Sos:
oliwa
½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej
ząbek czosnku
2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g)
1 łyżka przecieru pomidorowego
szczypta pieprzu kajeńskiego
kostka rosołowa drobiowa lub warzywna
garść czarnych oliwek z pestkami
2 kulki bawolej mozzarelli, po 100 g każda
parmezan
opakowanie młodego szpinaku (około 235 g)

Przygotowanie:
Zrobić ciasto na makaron według podstawowego przepisu na makaron jajeczny (patrz: przepis na makaron jajeczny). Używając wałka lub maszynki rozwałkować ciasto na kwadratowy płat o grubości mniej więcej dwóch złożonych kart do gry. Płat ciasta ułożyć na posypanym mąką blacie. Za pomocą radełka lub ostrego noża pokroić ciasto na paski o szerokości 3-4 cm, a następnie pokroić w poprzek, tak, by powstały małe prostokąty. Oprószonymi mąką palcami zaszczypywać każdy prostokącik w środku, na kształt motylków. Jeśli ciasto jest zbyt suche, zwilżyć palce wodą. Kilka tac posypać kaszką kukurydzianą lub manną, by makaron się nie przykleił i układać farfalle na tacach. Zostawić do obeschnięcia na 20 minut, by motylki trzymały kształt podczas gotowania. W czasie, kiedy makaron obsycha, przygotować sos. Wstawić głęboką patelnię na średni ogień, wlać nieco oliwy, włożyć posiekaną cebulę i smażyć, aż zmięknie. Nożem rozgnieść czosnek z solą, dodać do cebuli, podsmażyć minutę, dodać pomidory, przecier i pieprz kajeński oraz pokruszoną kostkę rosołową. Wymieszać, trzymać na małym ogniu przez 5-10 minut. To bazowy sos pomidorowy, który można przygotować w większych ilościach i przechowywać w porcjach w zamrażalniku. Wydrylować oliwki i dodać do sosu. W czasie, kiedy sos dochodzi, włożyć makaron do osolonej gotującej się wody na około 2 minuty lub nieco dłużej, jeśli makaron jest grubszy. Makaron ma być al dente. Porwać kulki mozzarelli i dodać do sosu. Wsypać nieco startego parmezanu, włożyć szpinak. Łyżką cedzakową wyjąć makaron, nie odcedzając go do końca – dzięki resztce wody z gotowania szpinak zmięknie. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i podawać, skropione oliwą i posypane tartym parmezanem.

Przydatne wskazówki:
Świeży makaron można zastąpić suchym – około 600 g na 6 osób. Do tego sosu świetnie nadają się farfalle, penne czy nawet tagliatelle.
Bazowy sos pomidorowy warto zrobić w większych ilościach i przechowywać w porcjach w zamrażalniku. Wystarczy go podgrzać przed podaniem. Można na jego bazie przyrządzić różne sosy do makaronu – inny sos na każdy dzień tygodnia! Tuńczyk będzie świetnym dodatkiem, jeśli zależy nam na większej zawartości protein. Dzięki dodatkowi kaparów i anchois powstanie sos alla puttanesca; dodatek chrupiącej pancetty i chili zmieni go w ognisty sos all\'arrabbiata.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA